Рекордери међу суперскупим уметничким делима

Највећи љубитељи уметности давали су десетине милиона долара за слике, скулптуре, цртеже. Погледајте листу 10 уметничких дела која су достигла рекордне своте на аукцијама одржаних протеклих 12 месеци.

Укупни обрт међународних лицитација достигла је, у 2015. години, вртоглавих 1,48 милијарди долара, од којих је већи део остварен у Њујорку где је двема ривалским аукцијским кућама, „Кристију“ и „Сотбију“, припала организација 10 најзначајнијих продаја.

Добре резултате бележе и други аукцијски центри попут Лондона, Хонгконга и Лос Анђелеса. Четрнаест сликара и вајара, сви листом „мушкарци и белци“, аутори су 20 дела продатих за највеће суме. На списку нема ниједне жене.

Апсолутни аукцијски рекорд држи слика Жене из Алжира Пабла Пикаса из 1955. године која је 11. маја ове године у Њујорку продата за 179,36 милиона долара. Реч је о једној од варијација истоимене серије од 15 дела коју је шпански мајстор насликао у част Анрија Матиса, који је умро у новембру 1954. године.

На другом месту нашла се слика Лежећи акт Амедеа Модиљанија која је 9. новембра у њујоршком „Кристију“ достигла цену од 170,40 милиона долара, што је највиши износ за који је икада продато дело овог уметника. Након девет минута лицитирања, слика је припала кинеском колекционару који се надметао путем телефона.

Трећа позиција припала је скулптури Човек који показује прстом, швајцарског уметника Алберта Ђакометија, са ценом од 141,28 милиона долара, оствареном 11. маја, такође, у „Кристију“.

Четврта је слика Медицинска сестра (Nurse) Роја Лихтенштајна која је свега неколико минута након Модиљанијевог акта продата за 95,36 милиона долара, а пета слика Бр. 10 Марка Ротка која је достигла 81,92 милиона долара.

Преосталих пет места листе рекордера заузимају слика Без наслова (Untitled) Саја Твомблија (70,53 милиона долара), Пикасов акт La Gommeuse (67,45), слика L'Аllée des Alycamps Винсента ван Гога (66,33), слика Водени љиљани Клода Монеа (54,01) и Ван Гогов Paysage sousun ciel mouvementé (54,01 милион долара).

Листу је направио сајт Blouin Artinfo који се бави светом културе и уметности. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара