Најупечатљивије фото-преваре на интернету у овој години

Година за нама била је напорна за новинаре који су морали да разоткривају фотографије које су употребљаване у погрешном контексту и које су послужиле да заварају цео свет, посебно путем друштвених мрежа.

Фотографија која је објављена уз текст о земљотресу у Непалу, на којој четворогодишњи брат грли двогодишњу сестру, постала је изузетно популарна на Фејсбуку и Твитеру, али фотографија је заправо настала у вијетнамском селу 2007. године. „Мислим да је ово моја највише дељена фотографија, али нажалост у погрешном контексту“, рекао је фотограф На Сон Нгујен.

Један изузетак међу фотографијама: у медијима се појавио и снимак базена хотела у Катмандуу током земљотреса којим је требало да буде приказана разорност најгорег земљотреса за последњу 81 годину. Ипак, ни овај видео-снимак нема везе с Непалом. Настао је 2010. године током земљотреса у Мексику. Ту су биле и фотографије и снимци рушења зграда, али већина их је настала у Египту.

Невероватне фотографије које су се појавиле на Инстаграму које приказују пут мигранта од Сенегала до Шпаније одушевиле су многе, док сви нису схватили да није уопште реч о мигранту, већ о маркетиншкој кампањи за фестивал фотографа у северној Шпанији. Један од корисника друштвених мрежа објавио је фотографију мигранта уз коју је написао: „Сећате ли се овог мушкарца? Позирао је у ИДИЛ-у прошле године - он није избеглица“. Реч је о Лаитју ал-Салеху, бившем команданту Слободне сиријске армије која се бори против сиријског председника Башара ал-Ашада. Мушкарац који је објавио ову неистину, а коју је поделило хиљаде људи, касније се извинио.

Медији широм света објавили су фотографију која је наводно била направљена само минут пре терористичког напада у дворани „Батаклан“. Откривено је да је фотографија настала на концерту који је одржан неколико дана раније, а бенд "Eagles of Death Metal" ју је објавио на својој Фејсбук страници дан пре напада.

Иста ситуација догодила се и са фотографијом која наводно приказује празне улице Париза након напада. У ствари је фотографија настала као пројекат "Silent World"-a у којем се користе трикови како би улице града изгледале пусте као пред смак света.

Прича о разведеном Немцу који је пола иметка дао на продају преварила је многе људе, па и медије. На Ибеју се, заиста, продавала та имовина, али прича у вези са тим није била тачна.

Видео-снимак на Јутјубу имао је 4,5 милиона прегледа, а на њему се види аутомобил пресечен на пола. Ипак, немачка асоцијација барова признала је да је то измишљено као део маркетиншке кампање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара