Ужичани окитили паметну јелку

Обичај украшавања новогодишњих јелки последњих година осликава сву маштовитост и необичне идеје декоратера, а постаје и начин преношења посебних порука и изражавање ставова.

Осим уобичајених сечених, пластичних или оних са бусеном, јелке су, у последње време, постале и еколошке, модне, минималистичке, рециклажне... а Ужичани тој разноликости доприносе својом - паметном јелком.

Удружених пера Десанка Максимовић, Матија Бећковић, Љуба Симовић, Толстој, Хемингвеј и стотине других писаца света, освојили су простор на коме је, на радост Ужичана, израсла посебна јелка, мудрих дарова.

Према речима библиотекарке Народне библиотеке у Ужицу, Биљане Давидовски, људи долазе да виде јелку и да се сликају. Међутим, повећао се број чланова Библиотеке. 

Звезда на врху овог стабла, чувара среће, јесте Иво Анрић, још зачуђен пред истином да нам је тако мало потребно да будемо срећни, а да нам, што је још чудније, често, баш то мало недостаје.

У потрази за радошћу и срећом, јелке су и полетеле, процветале, поручиле да су важне као симбол, подсетиле да смо се преварили у уверењу да смо владари планете. А ако је некоме баш до мириса четинара у кући током празника, најбољи избор је јелка са бусеном.

"То је биљка које расте седам до осам година, била би права штета ако би била сечена и да се баци на неки отпад. Много би лепше било пресадити је у башту", каже шумарски инжењер Предраг Тасић.

Зато је боље пустити машти на вољу - сачуваће се барем милион младих јелки Србије, земље чија је шумовитост само 27, уместо 41 одсто њене територије колико је планирано.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара