Научници страхују од губитка тамног ноћног неба!

Гигантски Магеланов телескоп против светлости поред пута? Када су се неки од водећих светских астронома попели на хладан планински врх у Чилеу како би испробали невероватно моћан телескоп од милијарду долара, остали су запањени због неочекиваног, магловитог сјаја.

Научници страхују од губитка тамног ноћног неба! Научници страхују од губитка тамног ноћног неба!

У Чилеу, чворишту светске астрономије, на тлу пустиње Атакама, неких 1.700 метара ниже од планиране позиције гигантског Магелановог телескопа, нова улична светла јарко су засијала са аутопута. 

Гледан голим оком, Млечни пут изгледао оштро, али када се користи телескоп високе осетљивости, који је чудо технике вредно милијарду долара и којим се посматрају удаљене тачке у свемиру, овакво светло може да заслепи.

И лаицима који желе да посматрају астономске појаве саветује се да оду ван града, на неко узвишење како би се удаљили од извора светлости и гледали тамно ноћно небона којем је лакше уочити појаву. Астрономима је такво небо неопходно за рад.

„То је као када бисте ставили нафтну платформу у сред Великог коралног гребена“, рекао је Гиљермо Бланк, професор астрономије са Универзитета у Чилеу, који је први имао проблема због светла.

„То је просто сулудо. Зашто покушавају да осветле Анде?“, запитао се Блан.

У протеклих 30 година, Чиле је изграђен као глобални центар за астрономска посматрања. Више од десетак великих истраживачких телескопа већ су изграђени, а до 2020. године, ова земља Јужне Америке похвалиће се са око 70 одсто астрономске инфраструктуре у свету.

Ниска влажност и проток ваздуха у северној чилеанској пустињи Атакама ствара видљивост без премца за телескопе за које се научници надају да ће моћи да расветле мистерију о формирању универзума и чак открију могућност ванземаљског живота.

Али, научници тврде да је због туриста и рударских градова број извора светлости нагло порастао.

„Тренутно смо забринути због чињенице да је астрономија са лица Земље, са нивоа тла, у дугорочном ризику. Постоји само још неколико нетакнутих места која су довољно мрачна да се са њих посматра свемир“, рекао је Патрик Мекарти, председник пројекта „Гигантски Магеланов телескоп“, који ће бити изграђен при опсерваторији „Лас Кампанас“ у јужној Атаками.

Нешто више од 100 километара југозападно од позиције где ће бити седиште са Магелановим телескопом, популација у Кокимбу и Ла Серени порасла је за скоро 70 одсто од 1992. до 2012. године. Ноћни клубови, спортске дворане и пространа предграђа светле вештачким светлом ка ноћном небу.

Научници опсерваторије Џемини, која се налази на планини више од 60 километара југоисточно од тих градова, кажу да повећање количине светлости већ има мерљиве ефекте.

„Већ можемо да детектујемо улична светла на одређеним таласним дужинама“, рекао је Рене Рутен, астроном Џеминија.

„Ако бисте стајали овде, у тамној ноћи без месечине, видели бисте урбана подручја у даљини, а чак и оно шта можете да видите голим оком је веома, веома значајно“.

Ако се не предузму одговарајуће мере, током наредне деценије тај део ноћног неба биће деградиран јер ће се одбљесак додатно попети уз хоризонт.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара