У Берлину изложен ти-рекс стар 66 милиона година

Скелет 12 метара дугог тираносауруса рекса са застрашујућим чељустима изложен је у Природњачком музеју у Берлину, и изазвао је огромно интересовање становника главног града Немачке.

Један од најбоље очуваних светских примерака тираносауруса рекса, Тристан Ото, први је оригинални ти-рекс скелет који је икада приказан у Европи.

У нади да ће новонастала јагма за диносаурусе повећати број посета, музеј је у среду позвао представнике медија да се изблиза упознају са 66 милиона година старим „гуштером тиранином“ по имену Тристан.

Скелет праисторијског предатора један је од најкомплетнијих фосилних остатака ове врсте диносауруса који су досад откривени у свету, а од којих се већина налази у приватним колекцијама.

Захваљујући данском бизнисмену и колекционару фосила, Нилсу Нилсену, Тристан ће у Берлину боравити најмање три године.

„Диносауруси привлаче посетиоце у музеје, а један овакав експонат подстиче интересовање деце за науку“, изјавио је Нилсен, који је ти-рекса назвао по свом сину.

Немачки медији су са одушевљењем пропратили Тристанов долазак у престоницу – један лист је фотографију диносауруса објавио на првој страни уз наслов "Ich bin ein Berliner" („Ја сам Берлинац“), чувену реченицу коју је амерички председник Џон Кенеди изговорио током посете граду.

Министарка образовања и истраживања Јохана Ванка назвала је диносауруса „спектакуларним открићем“ које ће имати „удобан, привремени смештај“ у берлинском Природњачком музеју, познатом по својим јединственим збиркама и научним истраживањима.

Фосил четири метара високог ти-рекса откривен је 2010. године у америчкој држави Монтани. Његово ископавање трајало је пуне две године. Научници берлинског музеја су мукотрпним радом саставили 300 делова скелета, од којих су 170 оригинални, а остатак репродукције.

Тим од 70 научника ће све време проучавати фосил, укључујући његову 180 килограма тешку лобању, како би установили његову старост и што више научили о његовом окружењу и навикама.

„Да ли је ти-рекс био предатор или лешинар? Слика о њему се стално мења и то је узбудљиво“, рекао је Уве Молџик, супервизор мултимедијалне изложбе Тристан - Берлин показује зубе.

Палеонтолози су већ окрили једну занимљивост везану за џиновског месождера – Тристан је имао проблема са зубима и отечену чељуст, што је вероватно била последица тумора костију.

Природњачки музеј у Берлину већ поседује једну од најбољих колекција фосила диносауруса на свету, махом откривених у Танзанији почетком 20. века.

Крволочном Тристану ће, током боравка у музеју, правити друштво дугогодишњи „Берлинац“, брахиосаур 13 метара дугог врата, који је, за разлику од новог госта, био вегетаријанац.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара