Кренула историјска експедиција „Контики 2“

Из Перуа је кренула група научника-авантуриста на путовање до Ускршњих острва и Чилеа. Циљ те међународне екипе јесте одавање поште експедицији „Контики“ једног норвешког етнографа из 1947. године. Он је тада пловио једрилицом више хиљада километара од Пeруа до Француске Полинезије.

Кренула историјска експедиција „Контики 2“ Кренула историјска експедиција „Контики 2“

Тим истраживача из различитих области - авантуриста, кренуо је из перуанске луке Пуерто де Калао, недалеко од Лиме, најпре ка Ускршњим острвима а затим и до Чилеа, на путовање дуго 8.000 километара.

Очекују се да оно траје око четири месеца. Себе су назвали експедицијом „Контики 2“.

Кренули су са два велика сплава, дужине и ширине по седам метара, са капацитетом по двадесеторо људи.

Направљени су као реплике оних од пре 6.000 година када су тадашњи људи путовали њима од Јужне Америке до Полинезије.

Расположење међу посадом је добро, тврди лекар, пореклом Рус. „Вођа експедиције Хиграф је рекао да би волео руског лекара на сплаву, па сам тако послао своју пријаву. Причали смо преко Скајпа да би видео колико знам енглески језик. Затим сам послао своју пријаву Норвешком центру за поморску медицину, они су је потврдили, па сам тако постао део овог тима,“ објашњава Борис Романов, руски лекар.

Главни научник у тиму је Сесилија Морицен, која гаји велике наде од исхода тог путовања.

„Веома смо поносни што ћемо извести експеримент у коришћењу искључиво обновљиве енергије за наша истраживања. Реч је о соларној енергији, надам се да ћемо је имати довољно за прилично велико истраживање које планирамо. Радићемо мерења целокупног екосистема у југоисточном делу Пацифика, од најситнијих алги до најкрупнијих риба. Изучаваћемо океан да бисмо видели како на њега утичу климатске промене“, рекла је Сесилија Морицен, шеф научног тима.

Научницима је на располагању свежа, пијаћа вода и залихе хране, али ће се у великој мери поуздати и у уловљену рибу.

Међу њима је и један Чилеанац који је већи део живота провео у Норвешкој. Не крије своје узбуђење због експедиције.

„Покушаћемо нешто што до сада нико није учинио, да се вратимо са Ускршњих острва у Валпараисо, у Чилеу. Надамо се да ћемо успети“, истиче Естебан Контрерас.

Експедицију „Контики 2“ чине истраживачи из Норвешке, Перуа, Новог Зеланда, Енглеске, Русије и Чилеа, укупно њих 14.

Прва експедиција норвешког етнографа била је пре шест деценија. Авантуристи се надају да ће доћи до Ускршњих острва до средине децембра, а у Чиле би стигли почетком марта.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара