Мали диносаурус са великом главом

Диносаурус трицератопс имао је рођака који је, иако је био величине кокер шпанијела, имао лобању импресивне величине, открили су амерички научници.

Током ископина у кинеској пустињи Џунгаријан бејсин, научници су 2002. године пронашли лобању за коју су мислили да припада малом диносаурусу Yinlong downsi.

Међутим, после прошлогодишњег реанализирања ископане лобање, одређено је да ови остаци, стари 160 милиона година, припадају непознатом диносаурусу биљоједу који се звао Hualianceratops wucaiwanensis.

„Био је приближне величине кокер шпанијела, са релативно великом главом, и ходао је на задњим ногама“, рекла је докторка Катарина Форстер, коаутор истраживања и палеонтолог са Универзитета Џорџ Вашингтон.

„У поређењу са уско повезаним врстама, закључили смо да није имао толико дугачак реп“, рекла је Фостерова.

Према магазину Национална географија, Hualianceratops wucaiwanensis је један од најстаријих чланова групе диносауруса који су нама познати као цератопси – група диносауруса која укључује трицератопса.

Истраживачи су дошли до закључка да је откривени диносаурус припадао овој групи с обзиром да има карактеристике које су типичне за цератопсе, као што су троугласта лобања и мали набори на врату.

Анализирање остатака диносауруса Hualianceratops wucaiwanensis и поређење са осталим цератопсима дозволило је истраживачима да боље схвате рану еволуцију диносауруса са роговима. То је оно што чини ово истраживање занимљивим, сматра доктор Кејлеб Браун, палеобиолог.

„Ови мали, рани цератопси су важни јер нам причају причу о раној еволуцији ове легендарне групе диносауруса“, закључио је Браун.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара