Фестивал науке, од бубашваба до неурологије

На Фестивалу науке – интерактивне поставке, научно-фантастична бина, експертинејџери, радионице и изложбе. Програми за најразличитије укусе, од ласерске харфе, преко неуронауке до експеримената са бубашвабама.

Највећа научна смотра југоисточне Европе, Фестивал науке, отворен је на Београдском сајму. Око шест стотина научника, на најбољи могући начин – интеракцијом и забавном науком, потврдиће овогодишњи слоган Фестивала науке „Чуда су свуда“.

Биологија, психологија, лингвистика заједно са астрономијом. За поклонике музике ту је ласерска харфа.

„Имамо сигнал који иде из ласера у фото-резистор, који прима тај импулс. Ви кад га прекинете онда долази до реакције где се шаље тај импулс у компјутер. Из компјутера се враћа у звучник и каже сад ћемо тај звук одсвирти, рецимо“, каже Филип Борели.

Свој првобитни посао инжењера Грег Гејџ је заменио неуронауком. А она га је довела у Београд.

„Овде снимамо ваше мождане таласе кроз вашу мишићну активност, то је неурологија на делу ... Оно што ми покушавамо је да омогућимо свима да се упознају са овом науком. На располагању су нам средства за нова открића. Надам се да ће помоћи и неурологији“, истиче Гејџ.

Можете да добијете објашњење како се регенеришу инсекти.

„Користи се цела нога бубашвабе. Без бриге, бубашвабе на тај начин не осећају бол на начин на који им вадимо ногу. Ноге се регенеришу. Постоји циклус регенерације, опоравља се цела функција, а ногу качимо на апаратуру коју је донео Грег. Том апаратуром можемо да снимамо потенцијале, да их прикажемо на паметном телефону и да их прикажемо деци“, рекао је Драгољуб Димитријевић са Института за физику.

До шестог децембра посетиоци ће моћи и да науче да „ухвате ветар“, зашто је храна неопходно гориво сваког тела или колико је будућност заиста скривена у матичној ћелији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво