Читај ми!

Дакотараптор, перната смрт

Диносаурус пронађен у Јужној Дакоти имао је перје на телу велоцираптора, велике канџе и крила, наводи се у студији Палеонтолошког института на Универзитету у Канзасу. Ово је уједно и први пут да су научници пронашли перје на тако великом диносаурусу.

Роберт Депалма, вођа истраживања током ког је пронађен фосил, шали се да је новооткривени диносаурус био „'ферари' међу својим конкурентима“.

„Могао је да трчи изузетно брзо. Да скаче веома умешно. Био је агилан и у суштини имао хватаће куке на предњим и задњим ногама. Канџе су служиле да се ухвати за плен као и да сече месо“, објашњава Депалма.

Дакотараптор, како је назван, пронађен је 2005. године у пределу Хел Крик, познатом по томе да су у њему пронађени и фосили Т-рекса и трицератопса.

Хранили су се месом и живели су пре 66 милиона година. Били су око пет метара дугачки, што их чини највећим велоцирапторима на свету са распоном крила од око метар. Највећи велоцираптори у историји били су јутараптори (дугачки око седам метара), али су они изумрли 60 милиона година пре дакотараптора.

Упркос томе што су имали перје и крила, они нису могли да лете због величине. О сврси крила још се дебатује, али истраживање претпоставља да су служила за хватање плена, заштиту јаја или привлачење других на парење.

Дејвид Барнам, коаутор студије и палеонтолог, каже да су настрашнија ствар код дакотараптора његове српасте канџе дужине 20 центиметара, које су без проблема могле да пробадају и секу месо.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се