Читај ми!

„Твистер“ и водена пушка у Кући славних играчака

Међу 12 овогодишњих финалиста одабрани су друштвена игра „Твистер“, водена пушка и гињол лутка за пријем у Кућу славних играчака.

„Твистер“ и водена пушка у Кући славних играчака „Твистер“ и водена пушка у Кући славних играчака

Бојаница, чигра, игра потапања бродова, „Плејмобил“ играчке и луткице са ликовима Нинџа корњача нису биле те среће.

Свако може да номинује неку играчку, али да би она била примљена у музеј у Рочестеру мора да положи тест времена, да је широко прихваћена, те да поспешује учење и креативност кроз игру.

Настао шездесетих година 20. века, „Твистер“, игра у којој играчи преплићу руке и ноге на подлози са шареним круговима, није одмах прихваћен већ је популарност стекао тек када се појавио у једној ТВ емисији.

Само током 1967. године продато је више од три милиона комада.

Водена пушка "Super Soaker" (приказана на великој слици на врху) појавила се на тржишту 1990. године, а у прве три године произведено је више од 27 милиона комада.

Измислио ју је др Лони Џонсон, нуклеарни инжењер, који је дошао на ту идеју радећи на пумпи коју је дизајнирао за Насину мисију „Галилео“ на Јупитеру. Своју прву водену пушку направио је од ПВЦ црева и празне пластичне боце.

Гињол лутка, марионета која се навлачи на руку, вековима је присутна у дечјој игри. О њој су писали још Платон и Аристотел, наводећи да су Илијада и Одесеја често испричане уз помоћ оваквих луткица направљених од глине или слоноваче.

„Луткице за руку су популарне више од једног века. Помоћу њих деца развијају координацију и мануелну спретност. Деца користе своју машту да оживе лутку, позајмљујући јој свој глас“, истакла је кустоскиња музеја Патриша Хоган, преноси АФП.

Прошле године су у Кућу славних играчака ушли мале зелене фигурине војника, Рубикова коцка и игра "Bubbles".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се