Читај ми!

У Пољској пронађена скривана Хитлерова биста

Мермерна биста нацистичког вође Адолфа Хитлера, дело Јозефа Торака, једног од „званичних скулптора“ трећег Рајха, пронађена је на градилишту Националног музеја у Гдањску, на северу Пољске.

У Пољској пронађена скривана Хитлерова биста У Пољској пронађена скривана Хитлерова биста

Бисту Адолфа Хитлера величине око 50 центиметара, закопану у земљи, закачио је багер у унутрашњем дворишту музеја, изјавио је за АФП Лех Лопуски, један од представника пољског музеја, додавши да се „види да је била намерно сакривена“.

Лопуски је прецизирао да је на скулптури потпис скулптора Јозефа Торака, као и 1942. година.

Између два рата, Гдањск (Данциг на немачком) је био слободан град, са већинским немачким становништвом, а у згради данашњег музеја налазио се општински музеј (Stadtmuseum).

„Реч је о важној скулптури о којој се ништа није знало. Торак је био талентовани вајар и види се да је то добар рад“, навео је Лопуски и нагласио да је биста украшавала директоров сто, али да је још превише рано говорити о њеној историји.

„Наредних дана, биста ће бити очишћена и уписана у инвентар. Још се не зна да ли ће бити изложена. Ствар је деликатна“, закључио је Лопуски.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се