Читај ми!

Документ Абрахама Линколна продат за 2,2 милиона долара

Рукопис који је 16. амерички председник, Абрахам Линколн, потписао неколико недеља пре убиства продат је за више од 2,2 милиона долара на аукцији у Њујорку.

Документ Абрахама Линколна продат за 2,2 милиона долара Документ Абрахама Линколна продат за 2,2 милиона долара

Аукцијска кућа „Херитиџ“ (Heritage Auctions) саопштила је да је документ, који садржи део чувеног Линколновог говора са његове друге инаугурације 1865. године, продат за двоструко већи износ од процењене вредности пре продаје.

Абрахам Линколн је потписао 13 редова текста свог говора за десетогодишњег сина Џона Палмера Ашера, члана Кабинета, а убијен је шест недеља касније.

Како је саопштено из аукцијске куће са седиштем у Даласу, колекционар који је купио документ затражио је да остане анониман.

Председник САД Абрахам Линколн смртно је рањен у атентату неколико дана по завршетку грађанског рата. На њега је у ложи вашингтонског позоришта пуцао Џон Вилкс Бут.

Линколн је умро дан касније, а нови председник САД постао је Ендрју Џонсон.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се