Читај ми!

Милану Младеновићу пролаз у центру Новог Сада

У центру Новог Сада, у Змај Јовиној улици, на броју 22, данас је свечано отворен пролаз који је добио име по фронтмену једне од најзачајнијих музичких група са простора бивше Југославије, „Ектерине Велике“, Милану Младеновићу.

Милану Младеновићу пролаз у центру Новог Сада Милану Младеновићу пролаз у центру Новог Сада

Пролаз Милана Младеновића отворили су градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић, оснивач новосадског Концерта године Боба Шкрбић и директор „Егзита“ Душан Ковачевић.

Вучевић је овом приликом рекао да постоји много разлога због којих је баш у Новом Саду један пролаз добио име Милана Младеновића, једног од, како је нагласио, најпознатијих и најцењенијих музичара на овим просторима.

„Милан Младеновић је добар део своје каријере везао за Нови Сад, неке од својих албума снимио је у овом граду, а познато је да је Нови Сад одувек био бастион урбане културе и седиште највиших и најутицајнијих музичких фестивала“, рекао је Вучевић.

Осим наведених, разлози за додељивање имена пролаза у центру града Милану Младеновићу је, како је додао, и чињеница да је Нови Сад кандидат за Европску престоницу културе 2021. године и да, као такав, треба да има неко обележје или локацију која ће носити име тог великог музичара.

Вучевић се захвалио Боби Шкрбићу, организатору манифестације Концерт године који је заједно са Зораном Костићем Цанетом поднео иницијативу да пролаз у Змај Јовиној улици добије име фронтмена „ЕКВ-а“, истакавши да је актуелна администрација „тај предлог извукла из фиоке и са задовољством га реализовала“.

Шкрбић је рекао да је предлог да један пролаз у Новом Саду понесе Младеновићево име, поднет још 2008. године и да је срећан што је после толико година дошло до реализације те идеје.

„Без жеље да омаловажим било који део нашег града, морам да истакнем да ми је драго што је Милан Малденовић добио пролаз у строгом центру града, у пешачкој зони, јер сматрам да је то много боље него да је добио улицу негде на периферији Новог Сада“, рекао је Шкрбић.

Истакао је да су ово моменти када сви који раде у музици добијају потврду да њихов рад није узалудно трошење времена, већ да се оно што раде вреднује, препознаје и цени.

Према речима директора „Егзита“, Душана Ковачевића, Милан Младеновић је јединствена личност на уметницкој сцени у модерној историји ових простора.

„Музиком коју је стварао оставио је неизбрисив траг на генерације младих људи и верујем да су сви они који су одрасли уз стихове Дечака из воде данас поносни колико и ми“, рекао је Ковачевић.

Према његовим речима, има много симболике у томе што се пролаз Милана Младеновића, кога је назвао „песником нашег доба“, налази у улици која носи име једног од највећих наших песника, Јове Јовановића Змаја.

Ковачевић је најавио да ће већ на наредном „Егзиту“ посетиоцима бити представљен део музичког опуса Милана Младеновића.

Одлуку да један пролаз понесе име Милана Младеновића донели су одборници Скупштине града Новог Сада на седници одржаној крајем септембра.

Милан Младеновић преминуо је на данашњи дан 1994. године у 36. години.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се