Читај ми!

После 5.000 година дрво почело да мења пол?!

Једно дрво у Великој Британији, за које се верује да је старо 5.000 година, почело је да мења пол, што је веома „ретка и неуобичајена појава“ коју научници још увек не могу у потпуности да растумаче.

После 5.000 година дрво почело да мења пол?! После 5.000 година дрво почело да мења пол?!

Хиљадама година уназад, Фортингалова тиса (Taxus baccata), у централној Шкотској, била је мушко дрво, али је однедавно почела да мења пол, што се може закључити по томе што је кренула да рађа бобице.

„Ово се ретко дешава. Ретка и неуобичајена појава која није у потпуности објашњена“, рекао је ботаничар Макс Колмен са Краљевске ботаничке баште у Единбургу, који је први уочио плодове на четинару.

„Претпоставља се да је поремећена равнотежа компоненти налик хормонима довела до промене пола. Један од фактора који је могао да изазове ову промену је еколошки стрес“, напоменуо је стручњак, преноси АФП.

Упркос свему, дрво и даље делује здраво, навео је шкотски ботаничар, додавши да ће времешно стабло убудуће бити предмет помног посматрања ради евентуалних нових промена.

Поменута тиса се налази у једном старом воћњаку, у селу Фортингалу, у Пертширу. Његову старост је тешко утврдити јер је срж стабла одавно иструлила.

Научници су старост Фортингалове тисе проценили тако што су упоредили њене садашње мере са мерама сачињеним током 18. века.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се