Читај ми!

Јупитер је „избацивач“ планета из елитног клуба Сунчевог система

У нашем „комшилуку“ постојао је и пети џин, али је, после блиског сусрета са Јупитером, излетео из Сунчевог система, закључак је канадског тима астронома на основу проучавања Јупитерових сателита.

Доминантно научно становише о томе како је настао наш звездани систем назван је модел Ница, по француском граду у ком је осмишљен. Већином је све прилично добро објашњено, али има неких ствари које се не уклапају. На пример, Јупитер је предалеко од Сунца да би се уклопио у модел.

Једно од могућих објашњења је да је пета џиновска планета, поред Јупитера, Сатурна, Урана и Нептуна, постојала у Сунчевом систему, али да је после блиског сусрета са Јупитером излетела из система пре око четири милијарде година.

Ово се одиграло по сличном принципу по ком сонде користе гравитациону силу планета као „праћку“ да се испале даље у свемир.

Хипотеза је постављена 2011. године. Још једна могућност постоји, а то је да је Сатурн, уместо Јупитера, био свемирски избацивач.

Канадски астрономи Универзитета у Торонту пронашли су нов доказ за хипотезу да је Јупитер кривац проучавајући орбите његовог сателита Калиста и Сатурновог Јапета.

Користећи компјутерско моделовање да проуче вероватноћу да би сателити имали своје тренутне трајекторије након што је њихова планета избацила хипотетичког џина, тим је утврдио да би за Јупитер вероватноћа била 42 одсто, док би Сатурн имао само један одсто.

Истраживање је објављено у недељном издању часописа Astrophysical Journal.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се