Читај ми!

Шведска прва земља без готовине?

Истраживање Краљевског института за технологију у Стокхолму показало је да је Шведска на добром путу да постане прва земља у свету која ће из оптицаја избацити готовину. Наиме, пет од шест највећих банака у Шведској већ одбијају да послују са готовинским новцем.

Процене показују да се у оптицају у Шведској налази око 80 милијарди круна, што је драстичан пад у односу на период пре шест година, када је било 106 милијарди круна.

„Готовина је још важан начин плаћања у многим земаљама, али не у Шведској“, каже Никлас Арвидсон, истраживач на Краљевском институту за технологију.

Иако цифра од 80 милијарди круна делује као много новца, Арвидсон објашњава да је количина готовине у оптицају много мања, јер се, према његовим проценама, тек 40 до 60 одсто тог новца користи, а остатак се штеди по кућним сламарицама, банковним рачунима или циркулише у сивој економији.

Људи у Шведској су се навикли да користе картице за плаћање и најмањих куповина, што се најбоље види по податку да се четири од пет плаћања обави „пластиком".

„Идемо ка свету безготовинске трговине. Овако је много безбедније и штедљивије, пошто нас руковање и транспорт новца доста коштају“, објашњава Бенгт Нилервал из шведске Федерације трговине у интервјуу за Гардијан.

Имајући у виду поверење које су Швеђани показали према електронском плаћању, биткојн такође има прилику да постане широко распрострањено платежно средство, посебно ако се узме у обзир да је плаћање биткојнима изузето од ПДВ-а.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се