Читај ми!

Крокодили спавају са једним оком отвореним

Крокодили који живе у сланој води најчешће спавају с једним оком „будним“, у случају да им прети нека опасност, тврде аустралијски истраживачи.

Крокодили спавају са једним оком отвореним Крокодили спавају са једним оком отвореним

Научници су открили да ови гмизавци, баш као и птице, њихови најближи рођаци, спавају на једно око када се нађу у опасној ситуацији.

„Птице воле да спавају као и људи, са оба ока затворена, али када осећају да постоји претња држе једно око отворено и уперено у правцу потенцијалне опасности“, рекао је за АФП аутор студије, Мајкл Кели са Универзитета „Ла Троб“.

„Крокодили се понашају на исти начин. Док спавају, већину времена држе оба ока затворена, али ако осете да им прети нека опасност, одмах отворе једно око и држе га уперено у правцу претње“, објаснио је аустралијски научник.

Студија, објављена у часопису Journal of Experimenta Biology, заснива се на једногодишњем посматрању три слановодна крокодила која су држана у три одвојена базена.

Аустралијски научници намеравају да наставе истраживање како би сазнали да ли ови гмизавци, који спадају међу најопасније грабљивице на свету, спавају једнохемисферичним сном, односно да им се током спавања само једна половина мозга одмара док је друга активна.

Уколико би то било потврђено, то би значило да једино човек у целом животињском царству спава са потпуно „искљученим" мозгом.

Птице и поједини морски сисари у стању су да контролишу да ли ће током спавања одмарати обе или само једну половину мозга, с једним будним оком у контакту са сивом масом која је и даље активна.

„Мислим да би такав закључак могао да промени начин на који људи размишљају о сну као о потпуном искључењу мозга и стању у ком је спавач несвестан окружења“, сматра Кели.

„Ако установимо да крокодили и други рептили, за које знамо да се одмарају са једним будним оком, спавају једнохемисферичним сном, то би значило да је начин на који људи спавају новина у смислу еволуције“, додао је.

Слановодни крокодили, који могу да нарасту и до седам метара дужине и да теже више од једне тоне, најзаступљенији су у Аустралији, али их има и у Индији, јуогоисточној Азији, на Филипинима, Папуи Новој Гвинеји и неким другим пацифичким острвима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво