Читај ми!

Лето 2015. године можда најтоплије још од бронзаног доба!

Лето за нама било је најтоплије од када се води евиденција, а можда и најтоплије у последњих 4.000 година, саопштили су научници.

Лето 2015. године можда најтоплије још од бронзаног доба! Лето 2015. године можда најтоплије још од бронзаног доба!

Током јуна, јула и августа ове године на северној хемсфери забележена је највиша просечна температура у свету од 1880. године, од када се води евиденција, наведено је у извештају америчке Агенције за истраживање океана и атмосфере (НOAA).

Температуре током седам од девет месеци ове године достигле су рекорд, а сада, током јесени, забележене су највише септембарске температуре површине копна и океана, пренео је Си-Ен-Ен.

Метеоролог Си-Ен-Ена Дејв Хенен рекао је да „неочекивана врућина наставља да се повећава снажним Ел Нињом у Пацифику“.

Он је рекао да високе температуре „пет месеци узастопно бележе рекорд, а вероватно је да ће се тако наставити с Ел Нињом и трајати до пролећа“.

Према речима истраживача, ово су највише температуре на Земљи од бронзаног доба.

У извештају је наведено да је врућина забележена широм североисточне Африке, Блиског истока, делом југоистока Азије, већим делом севера Јужне Америке, као и појединим областима централне и источне Северне Америке, међутим температуре нису биле изнад просека у свим регионима.

„Са 98 одсто вероватноће да ће се снажан утицај Ел Ниња наставити, практично је сигурно да ће се ова година завршити као најтоплија до сада“, изјавио је Ханен.

Како је саопштила НОАА, просечна глобална температура површине копна и океана у септембру ове године била је за 1,62 степена Фаренхајта, што је мање од петине Целзијусовог степена, топлија у односу на просек током 20. века.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво