Читај ми!

Лебдећи, небески град је фатаморгана, а не завера Насе

Становници Ђангсија и Фошана нашли су се у чуду када су изнад својих глава, на небу, видели град како лебди у облацима. Иако изгледа као инвазија ванземаљаца или отварање неког паралелног универзума, научници објашњавају да се ради о обичној фатаморгани.

Група оптичких илузија којима припада фатаморгана називају се миражи, са тим што је фатаморгана такозвани горњи мираж, односно јавља се над хладном површином земље при обрнутој распоредели температуре - када она расте са висином.

Због тога се јавља обрнути лике удаљеног објекта. До рефракције (преламања) светлости долази због прелакса светлости из оптички гушће у оптички ређу средину.

Асфалт и бетон (што је случај у градским срединама) упијају Сунчеве зраке и ту топлоту преносе у ваздух изнад њих због чега његова густина (самим тиме и индекс преламања) постају нижи од околног, хладнијег, ваздуха.

До илузије долази зато што човеков мозак претпоставља да светлости путује праволинијски, па онда када се савије, ми мислимо да је објекат тамо где би требало буде да је светлост наставила да се креће уобичајено праволинијски.

У овом случају, светлост која се одбила од небодера искривљена је на доле док пролази кроз хладнији, гушћи ваздух. Због тога се чини да се удаљени небодери налазе много више.

Упркос научном објашњењу и стотина сличних илузија, присталице теорија завере брже, боље су скочиле да објасне како се ради о паранормалним активностима, и тајним владиним пројектима и тврдњама да је у питању Наса, која се спрема да симулира ванземаљску инвазију или други долазак Христа путем холограма, пише сајт Inquisitr.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара