Читај ми!

Лабораторијске пљескавице на тржишту за пет година!

Када је тим холандских научника представио свету прву пљескавицу узгојену од матичних ћелија у лабораторији 2013. године, то парче меса коштало је 300.000 долара. Што је још горе, било је суво и безукусно. Сада се, међутим, надају да ће за пет година на тржиште успети да избаце комерцијално исплативу, укусну пљескавицу.

Све доскора, лабораторијски узгајана телетина звучала је као научна-фантастика, али убрзани развој молекуларне биологије и проучавања матичних ћелија учинили су да футуристички концепт постане реалност 2013. године.

Аргументи за одстрањивање животиња из људске једначине исхране практично су бесконачни. Индустрија меса каква данас постоји заузима огроман географски простор, троши изузетно много ресурса за производњу, ствара невероватну количину гасова који изазивају ефекат стаклене баште, умногоме је допринела појави бактерија отпорних на антибиотике и често је веома нехумана.

Уколико би лабораторијски узгојено месо могло да елиминише ове проблеме, и да притом буде укусно и доступно, онда се чини да би игнорисање његовог развоја представљало врхунски бахатлук човечанства.

Научници су све претходно наведене разлоге поприлично озбиљно схватили, па осим холаднских научника, њихове израелске колеге покушавају да узгоје пилеће груди, а улажу се велики напори у култивисању рибљих протеина.

Марк Пост, који је предводио холандски тим у прављењу лабораторијске пљескавице, основао је компанију "Mosa Meat" са циљем да што пре развије месо за масовну производњу, и сматра да је тај циљ остварив за пет година.

Пост је рекао за Би-Би-Си да би месо испрва морало да се унапред наручује, али да би се убрзо нашло у супермаркетима када би потражња постала довољно велика, чиме би и цена могла да буде смањена.

И док тачна цена није позната, највероватније ће бити конкурентна. Почетком ове године, Постов тим најавио је да је успео да смањи цену на нешто преко 11 долара по пљескавици, односно 36 долара за пола килограма.

Ипак, најбитније је каквог ће укуса месо бити. Уколико не задовољи тај критеријум, сви напори биће узалудни. Пост је и по том питању веома оптимистичан јер је његов тиме у процесу додавања кључног елемента који је недостајао приликом дегустације њиховој пљескавици 2013. године - маст.

Осим тога, стручњаци покушавају да пронађу начин да повећају количину гвожђа у мишићним влакнима - још један важан фактор који умногоме доприноси укусу.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара