Читај ми!

Пронађен „Свети дух“ Хенрија Петог?

Дрвени брод за који се верује да је један од великих бродова енглеског краља Хенрија Петог пронађен је на обали реке на југу Енглеске, преносе британски медији.

Стручњаци из групе „Хисторик ингланд“ верују да је олупина пронађена у муљу реке Хамбл у близини Саутемптона „Холигоуст“ (Свети дух), брод који је играо кључну улогу у две поморске битке захваљујући којима је почетком 15. века освојио територије у Француској.

„Истражити брод из овог периода је веома узбудљиво“, рекао је Данкан Вилсон извршни директор из „Хисторик ингланд“.

„Он би могао да нам пружи наредних месеци и година фасцинантна открића“, наводи се у извештају о проналаску брода који се појавио пре две недеље пре обележавања 600 година битке код Азинкура.

Хенри Пети је 25. октобра 1415. године са својом војском извојевао велику победу у Стогодишњем рату у близини данашњег Азинкура на северу Француске, а ту победу је учинио бесмртном Вилијам Шекспир у драми „Хенри Пети“.

Брод, који је откривен у близини краљевог брода - „Божја милост“ који је пронађен 1930-их, спазио је историчар Ијан Фрил проучавањем фотографија из ваздуха обале реке.

„Постоји реална могућност да су остаци овог брода и даље у реци“, рекао је радију Би-Би-Си 4.

„Хисторик ингланд“ ће спровести истраживање сонаром и прикупиће узорке дрвене грађе како би утврдили да ли је заиста реч о „Светом духу“, додао је он.

„Свети дух“ је завршен 17. новембра 1415. године, прекасно да би испловио са Хенријем Петим за Француску, али је, ипак, учествовао у морнаричкој битци код Харфлера 1416. године. Тешка оштећења која је претрпео поправљена су до краја године, а 1417. се придружио флоти.

Брод је саграђен од трупа заплењеног шпанског брода „Санта Кларе“ и преименован како би одразио Хенријеву посвећеност Светом Тројству.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво