Читај ми!

Индијски храмови секса

Индија се данас сматра прилично конзервативном земљом, али то није био случај кроз целу историју. Сексуалне норме биле су далеко либералније пре 13. века када је једнак значај придаван и секуларном и духовном аспекту живота. Храмови стари хиљаду и више година широм Индије препуни су мотива који истичу сексуалну енергију и задовољство.

Секс је некада давно био у оквиру формалном образовања, а Камасутра је писана између четвртог века пре нове ере и другог века нове ере. Уколико се погледа ближе, трагови либералнијих времена могу се видети широм земље, пише Би-Би-Си.

На зидинама храмова попут Храма Сунцу у Конарку у источној Индији могу се видети у камену исклесане и извајане скулптуре еротских мотива. Голотиња је била веома проминентна на сликама и скулптурама жена у будистичким у камену исклесаним пећинама у покрајини Махараштра, посебно Аџанта (други век пре нове ере) и Елора (од петог до деветог века нове ере).

Међутим, најбоље очувани и најјаснији графички прикази еротичне уметности на храмовима могу се наћи у малом граду Кхајурахо у централној Индији. Елегантно исклесане хиндуистичке храмове Унеско је прогласио светском културном баштином 1986. године.

Направљени од стране династије Чандела између 950. и 1050. године, данас су преостала 22 храма од 85 првобитно направљених храмова.

На њиховим зидинама могу се видети камени прикази богова и богиња, ратника и музичара, животиња и птица, као и на сваком другом храму у Индији.

Међутим, када се мало ближе погледа, многе од ових скултура еротичне су природе и укључују мушкарце, жене и животиње.

Умешно обликована тела згрчена у немогућим сексуалним позама налазе се одмах поред скулптура божанских бића која се блажено смеју гледајући своје поклонике. Иако је мало искрзано, све је изузетно добро очувано, имајући у виду да су храмови стари више од хиљаду година.

Постоји неколико теорија о настанку оваквих графичких приказа еротских мотива. Једна од њих говори о томе да су краљеви Чандела династије били поклоници тантричких принципа, који диктирају баланс између мушких и женских сила, и да су своју веру промовисали у храмовима које су градили.

Друге теорије имају везе са улогом храмова у то доба. Они су били места учења и обожавања – посебно финије уметности, укључујући и вођење љубави. Неки верују да су овакви слободни прикази сексуалних аката добро знамење јер представљају нови почетак и чин зачињања новог живота.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво