Читај ми!

„Крокодил и зебра“ задатак расплакао шкотске студенте

Задатак на тесту „Напредне математике“ намењен шкотским студентима оставио је многе од њих у чуду, а неке и расплакао, јер га је тек сваки трећи решио.

„Крокодил вреба свој плен лоциран 20 метара узводно на другој обали реке. Крокодили се крећу различитим брзинама на копну и води. Време које је потребно крокодилу да стигне до свог плена може да буде смањено уколико отплива до одређене тачке узводно, као што је приказано на дијаграму“, гласи текст задатка.

Било је потребно израчунати колико је крокодилу потребно ако се крокодил уопште не креће копном и ако отплива најкраћу могућу удаљеност. Између ова два екстрема постоји вредност "X" која смањује потребно време. Откријте "X" и онда израчунајте најмање потребно време.

Тест који је саставила служба SQA (Scotish Qualification Authority) показао се као велики изазов студентима математике, а многи од њих су се пожалили да задатак са крокодилом и зебром није пригодан за њихов ниво знања, преноси Би-Би-Си.

Другим речима, да је претежак. И стварно, када се погледа да је само 34 одсто студената решило задатак, чини се да имају право.

Међутим, задатак јесте решив, али захтева доста труда, као што је то показано на Јутјуб каналу "DLBmaths".

Извештај шкотске службе SQA истакао је као главни проблем свеукупну тежину теста, а не тежину појединачних задатака.

Џим Рид, који је састављао тестове до 2012. године, рекао је за Би-Би-Си да је служба у којој је некада радио изгледа погрешно проценила и дала задатке који су тежи него што је требало.

„Имао сам увид у све резултате испита до 1960. године. Никада нисам видео толико низак проценат као ове године“, истакао је Рид.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се