Читај ми!

Зашто генијални умови увек носе исту гардeробу

Број који запањи скоро свакога – људи дневно обраде око 74 гигабајта података. Зато се многима, посебно оним паметним који још више користе мозак, често дешава да достигну преоптерећење информацијама, које даље доводи до „умора од одлука“. Због тога, када треба да одлуче шта ће да обуку, узимају најпростију одећу на коју су навикли.

Неуролог и психолог Данијел Левитин рекао је за Си-Ен-Ен: „Преоптерећење информацијама се односи на идеју да покушавамо да у мозак унесемо више него што он може поднети".

„Раније смо мислили да можемо обраћати пажњу на девет ствари истовремено. Сада знамо да то није тачно. То је лудачки прецењено. Свесни ум може истовремено водити бригу о три ствари. Када покушавате да 'жонглирате' са више ствари одједном, почећете буквално да губите мождану снагу“, додао је Левитин.

Преоптерећење информацијама води до нечега што се назива „умор од одлука“.

То је разлог зашто су, сваки пут када видите фотографију Ајнштајна и многих других научника, они скоро увек у истој одећи. У случају немачког научника, то је било сиво одело, Стива Џобса црна ролка, а Марка Закерберга сива мајица са кратким рукавима.

Закерберг је, током питања и одговора, у комуникацији са публиком 2014. године изјавио да жели да доведе свој живот до те тачке да мора да доноси свега пар одлука које се не односе на то како да поспеши ситуацију људске заједнице. 

Барак Обама је у интервјуу за Венити фер 2012. године рекао: „Видећете ме како носим само сива или тамноплава одела. Трудим се да смањим количину одлука које доносим. Не желим да одлучујем о томе шта носим и шта једем, јер имам много других одлука које морам да донесем“.

Једноставно, неће трошити енергију на доношење мање битних одлука као што је гардероба. Када сваког дана размишљате о томе шта ћете обући, ви заузимате вредан простор меморије у мозгу и полако доводите до тога да се преоптерети.

Данијел Левитин је то најједноставније објаснио: „Ви трошите готово исту количину енергије и хранљивих састојака у мозгу приликом доношења тривијалних одлука, колико трошите када доносите важне одлуке у животу“.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се