Читај ми!

Ухапшена „краљица слоноваче“, одговорна за смрт пола милиона слонова

Власти у Африци ухапсиле су Јанг Фенг Глан - „краљицу слоноваче“ и једну од кључних особа у илегалној трговини кљовама због које је последњих деценија убијено више од пола милиона слонова.

Кинескиња је ухапшена у Танзанији након што је специјална национална јединица годину дана пратила њено кретање између Пекинга, Уганде и Танзаније.

„Она је најзлогласнији трговац слоноваче који је досад ухапшен", саопштила је организација за заштиту слонова "Elephant Action".

Власти се надају да ће она проговорити и специјалне истражитеље одвести не само до њених кинеских контаката, већ и корумпираних локалних званичника који су вероватно знали што се догађа и помагали.

Јанг је трговала са слоновачом последњих 10 година и, како је саопштено, сигурно је имала помоћ локалних званичника јер без њих не би било могуће толико дуго да кријумчари велике количине слоноваче.

Кинескиња се сумњичи за финансирање и снабдевање ловокрадица оружјем и возилима, као и за подмићивање локалних званичника.

Локалне власти наводе да је она кључна особа која повезује афричке криволовце с купцима у Кини, где слоновача и рогови носорога достижу изузетно високе цене.

Шездесетшестогодишња Кинескиња оптужена је да је од 2000. до 2014. године прокријумчарила слоноваче у вредности од најмање три милиона долара. Верује се да је пословима илегалној трговини од 1980. године.

Танзанија је постала једно од средишта криволова слонова у Африци, а у последњих пет година убијено је 85.000 слонова. Популација тих животиња је с 350.000 примерака пре 50 година, пала на нешто више од 100.000.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара