Читај ми!

Збогом, пластико – млински црви решење

Млински црви, односно бактерије које живе у њима, могу безбедно да разграђују разне врсте пластике, показало је истраживање инжењера са Универзитета „Станфорд“, у сарадњи са кинеским колегама.

Пластика је велики проблем модерног човечанства. Колико је корисна и не можемо без ње, толики је и проблем јер јој је период разлагања изузетно дугачак, а не може да се уништи без великих последица по околину.

Примера ради, само у САД се годишње у ђубре баци 2,5 милијарди пластичних чаша. Иако је количина огромна, то је само делић укупна 33 милиона тона пластике која годишње само у САД заврши у смећу.

Само око 10 одсто се рециклира, а остатак представља велику опасност за живи свет, од загађивања воде до тровања животиња.

Ту на сцену ступа млински црв! Најновије истраживање показало је да могу да преживе на дијети од стиропора и другим облицима полистирена. Вејмин Ву, виши истраживачки стручњак са одељења за јавни инжењеринг и заштиту животне средине Универзитета „Станфорд“, заједно са својим колегама открио је да микорорганизми у телу црва разлажу пластику.

„Наше откриће је отворило врата у решавању глобалног проблема загађивања пластиком“, рекао је Ву.

Истраживање, објављено у Environmental Science and Technology, детаљно објашњава процес и представља доказе бактериолошке деградације пластике унутар пробавног процеса црва.

Даљи напори научника фокусираће се на откривање начина на који бактерије унутар црва успевају да разграде пластику, што би, уколико буде утврђено, могло да доведе до потпуног решавања проблема загађивања пластиком.

„Увек постоји могућност веома важног открића на најбизарнијим местима где их нико не очекује. Понекад, наука изненади вас. Ово је за све нас шок“, истакао је Крејг Кридл, професор који је надгледао истраживање Вејмин Вуа и његових колега.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво