Читај ми!

Научници коначно сигурни: Астероид и вулкани заједно уништили диносаурусе

Комбинација катастрофа - удар астериоида праћен великим вукланским ерупцијама на другом крају планете - довела је до истребљења диносауруса и других створења пре 66 милиона година, тврде научници.

Научници су јуче саопштили да су са новом прецизношћу одредили оквирне датуме тих катастрофа.

Астероид пречника 10 километара ударио је Јукатан, док су у Индији почеле вулканске ерупције.

Те две катастрофе довеле су до тога да прашина, пепео и отровна испарења оду у ваздух, промене климу и убију око 75 процената свих врста на Земљи.

Научници кажу да је до удара астероида дошло пре око 66,04 милиона година, плус-минус 30.000 година.

Ерупције у региону Декан већ су постојале, али су биле мањег интензитета, међутим, после удара астероида, дошло је до њиховог интензивирања.

Стручњаци су проценили да је до интензивирања дошло 50.000 година од удара, пише Ројтерс.

„Уз дозвољену грешку, до њих је дошло истовремено“, рекао је вулканолог Лојк Вандерклисен са филаделфијског Универзитета „Дрексел“.

„Ова два процеса заједно довела су до истребљења“, додао је геолог Пол Рене који је био вођа студије објављене у журналу Наука (Science).

Научници већ 35 година воде расправу на тему која је од ове две катастрофе довела до истребљења врста.

„Сада је време да се престане са тиме. Очигледно је да су се обе катастрофе догодиле истовремено и да су обе допринеле“, каже Рене.

„Астероид величине Менхетна који удара Земљу је довољно трауматичан догађај. Али су после њега уследиле највеће вулканске ерупције које је Земља видела за 60 милиона година. После њих, имали смо 4.000 векова промене климе, повећања киселости океана и киселих киша“, додао је Вандерклисен.

Ерупције у Декану трајале су 420.000 година после астероида и избациле довољно лаве да прекрије САД слојем од 180 метара.

„Ми људи не бисмо ни постојали да диносауруси нису истребљени“, каже геофизичар Марк Ричардс.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара