Читај ми!

Амфиполис, гробница Александровог Хефестиона?

Гробница на северу Грчке која је, када је откопана прошле године, изазвала велико интересовање јавности, можда је симболични гроб најближег пријатеља Александра Великог - Хефестиона, каже Катерина Перистери, вођа археолошког тима.

Верује да је структура са луковима, украшена скулптурама и подом са мозаиком „погребни споменик за Хефестиона“.

Македонски племић одрастао је са Александром и умро у Персији 324. пре нове ере, годину дана пре Александра, који је због његове смрти упао у дубоку депресију и наложио да се подигне више споменика за Хефестиона широм тек освојеног царства.

Катерина Перистери каже да нема доказа да је Хефестион заиста сахрањен у гробници у Амфиполису, источно од Солуна, чије је ископавање узбуркало јавност и изазвало спекулације да би гробница могла да припада самом Александру који је живео од 356. до 323. пре нове ере.

Други археолог, који не учествује у ископавању, одбацио је тврдње Перистеријеве као „потпуно неосноване“.

Панајотис Факларис, професор на Универзитету у Солуну, рекао је АП да гробница највероватније припада неком истакнутом грађанину древног Амфиполиса.

„Не постоји историјска нити научна основа за тврдње Перистеријеве. Хефестион није имао никакву везу са Амфиполисом“, рекао је он.

Откриће гробнице у Амфиполису изазвало је контроверзу од самог старта. Други стручњаци критиковали су Перистеријеву да копа превише брзо и даје произвољна објашњења.

У гробници су пронађене две мермерне скулптуре сфинге и девојке, осликани фриз и цео споменик је, како тврди Перистеријева, „чувао“ велики мермерни лав који је пронађен неколико километара даље.

Катерина Перистери није понудила никакво објашњење једне од најчуднијих ствари пронађених у гробници – пет скелета, укључујући старију жену и бебу.

Она је јуче рекла да фрагментарни натписи повезују споменик са Хефестионом, као и да је у споменику пронађен и новчић из времена Александра Македонског, што потврђује да је саграђен између 325. и 300. пре нове ере.

Александар је са својом војском освојио велико царство које се простирало до данашњег Пакистана. Антички писци Хефестиона су сматрали Александровим алтер егом, другим најмоћнијим човеком у царству.

Када је Хефестион умро, Александар му је приредио сахрану достојну хероја, прогласио жалост у целом царству и кремирао га у Вавилону.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара