Читај ми!

Избеглице добродошле у Либерланд за 10.000 долара

Оснивач нове микронације на Балкану „Слободне Републике Либерланд“, чешки политичар Вит Једличка, позвао је на хиљаде очајних сиријских избеглица у своју „нову утопијску земљу“ под условом да за ту привилегију могу да плате 10.000 долара, објавио је „Дејли мејл“.

Вит Једличка у априлу се прогласио председником Либерланда, дела „ничије земље“ од седам квадратних километара на обали Дунава, између Србије и Хрватске, преноси Танјуг.

Чешки политичар тврди да је од тада примио око 380.000 захтева људи који желе да постану држављани Либерланда која врви од комараца и коју намерава да претвори у порески рај „налик Монаку или Лихтенштајну“, наводи Дејли мејл.

Сваког минута стигне по један захтев, рекао је 32-годишњи Чех у телефонском разговору са новинаром онлајн издања британског листа.

Међу захтевима, око 4.000 је из Велике Британије.

Једличка је рекао да свако може да постане држављанин Либерланда, ако није верски екстремиста, члан нацистичке или комунистичке партије и ако нема насилну прошлост и кривични досије.

„Избеглице су добродошле, ако могу да плате. Примили смо 22.000 захтева из Сирије. Ако желе да помогну да се Либерланд покрене, веома су добродошли, али морају да деле нашу идеологију слободе“, поручио је Једличка.

Упркос великом броју пријава, председник ове „државе“ наводи да само 618 Сиријаца испуњава услове и има неопходну документацију и додаје да не верује да ће много њих постати држављани Либерланда.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара