Читај ми!

Неготинско Врело и даље под лупом археолога!

Ископавања на некадашњем комплексу римске царске резиденције на подручју Неготина, Врелу, настављена су трећу годину заредом и трајаће до 29. септембра.

Неготинско Врело и даље под лупом археолога! Неготинско Врело и даље под лупом археолога!

Комплекс је почетком четвртог века подигао тетрарх Максимин Даја, нећак цара Галерија, који је саградио сличну утврђену палату Феликс Ромулијана на Гамзиграду, објављено је на сајту општине Неготин, преноси Танјуг.

Истраживања архитектонског комплекса, који обухвата и маузолеј царице-мајке, сестре тетрарха Галерија, у коме је 1996. године откривен сет златног накита, значајна су за археологију и историју Србије, али и Римског царства.

Значај архелошких истраживања је изузетно велики и за развој културног туризма у Неготинској Крајини и Србији.

Ископавања, праћена конзерваторско-рестаураторским радовима на архитектонским споменицима, предуслов су за презентацију римског налазишта у Шаркамену, коме је 1994. године додељена категорија културног добра од великог значаја за Србију.

На истраживањима су ангажовани представници музеја Крајине из Неготина, у сарадњи са Археолошким институтом из Београда и Заводом за заштиту споменика културе из Ниша.

Они реализују пројекат Врело-Шаркамен, археолошка истраживања, презентација и промоција који финансирају Министарства културе и информисања и Општина Неготин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара