Читај ми!

Спремите се за Ноћ истраживача!

Под слоганом „Засијајмо заједно у ноћи“, од 16 до 23 часа у 10 градова у Србији ће бити одржана шеста Ноћ истраживача, а најзанимљивије научне игре и изазови биће организовани у Београду.

Манифестација ће се у главном граду одвијати на неколико локација - дуж целе Кнез Михаилове улице, у Академском парку, у Педагошком музеју, дворишту Ректората Универзитета у Београду, испод колонада Хемијског факултета, као и у тржном центру „Делта сити“, јавља Танјуг.

На путовање од оног најмањег универзума званог ћелија до великих пространстава Сунчевог система кренуће сви посетиоци Велике научне авантуре, на којем ће сазнати како би могао да изгледа први потенцијални контакт са ванземаљцима, али и да се упознају са симпатичним лабораторијским суперхеројима.

Уз помоћ физичке хемије, и мало магије Харија Потера, сви присутни имаће прилике да науче експерименте из кухиње, а у случају кише, програм се из Академског парка сели у галерију Прогрес, где ће кроз изложбу бити представљене лепота ванземаљског света.

Тржни центар „Делта сити“ своја врата отвара у Ноћи истраживача најмлађим посетиоцима, изазивајући их да се отисну на пут у средиште зуба, заврте математички калеидоскоп и уђу у свет звани роботика без иједног научног трика.

Звезда вечери биће ипак Марија Кири, најпознатија научница на свету, једина жена која је освојила чак две Нобелове награде, и са њеним животом ће моћи да се упознају сви који се буду возили научним аутобусом на релацији Студентски трг - Славија.

Школарци и њихови родитељи у Француском институту моћи ће да виде како ће изгледати учионице у скорој будућности - у којој су креде и табле замењене таблетима и математичким формулама које лете у ваздуху, као и како је то када се у ћошак иде због радозналости и жеље за знањем, а не по казни.

Посебна „посластица“ биће конференцијски позиви научника уживо из целог света, који ће показати како се то проблеми решавају упркос великој удаљености самих научника.

Улаз на све догађаје је бесплатан. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
23° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се