Читај ми!

Помрачење Месеца и Супермесец у понедељак!

Потпуно помрачење Месеца заједно са такозваним Супермесецом је спектакл који се очекује у недељу увече или рано у понедељак, зависно од позиције на планети. Реч је комбинацији која није виђена од 1982. године и неће се поновити до 2033. године, најављује НАСА!

Помрачење Месеца и Супермесец у понедељак! Помрачење Месеца и Супермесец у понедељак!

Такозвани Супермесец догађа се када се пун Месец или млад Месец налази најближе Земљи. Иако је то и даље удаљеност од око 350.000 километара, Месец ће изгледати већи и сјајнији него обично, преноси Бета.

Потпуно помрачење Месеца трајаће више од сата и биће видљиво, ако временске прилике дозволе, из Северне и Јужне Америке, Европе, Африке и западне Азије.

У Европи ће се Месец, Земља и Сунце поређати у линију негде пре зоре у понедељак, од 4.11 до 5.23 сати по централноевропском времену.

Земљин природни сателит не производи сопствену светлост већ је добија од Сунца. Рано у понедељак Месец ће бити у савршеној равни са Сунцем и Земљом.

„Имаћемо тотално помрачење јер ће цео Месец бити прекривен сенком Земље“, рекао је Паскал Декам, астроном Париске опсерваторије.

Пред очима посматрача Месец ће нестати, пошто на њега више не падају зраци Сунца, и поново ће се појавити обојен у црвено, због чега се још назива и црвени Месец.

Луна ће у понедељак бити најближа Земљи и изгледаће посебно сјајна и велика на небу, изгледаће око 14 одсто већа и 30 одсто сјајнија, рекао је Сам Линдси из Лондонског краљевског друштва астронома.

За разлику од помрачења Сунца, помрачење Месеца није опасно за очи и посматрачи могу слободно да користе двогледе, телескопе, и друге инструменте, нагласио је Линдзи.

„То је спектакл за све и бесплатан је. Довољно је да протурите главу кроз прозор“, напоменуо је Паскал Декам.

Многи професионалци и аматери који се баве посматрањем звезда не воле израз Супермесец и указују да је видљива разлика између обичног Месеца и Супермесеца врло мала за све осим за неке најверније посматраче.

„Није то као разлика између обичног човека и Супермена“, рекао је Ален Макроберт уредник у часопису Sky & Telescope и додао да би овај Месец требало назвати „малкице већи Месец“, а не Супермесец.

Америчка агенција за истраживање свемира обезбедиће директан интернет пренос целог помрачења преко интернета, што је опција коју могу да искористе они којима облаци заклоне поглед.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара