Читај ми!

Овако хамбургер делује на људски организам?

Организам пролази кроз неколико бурних етапа када поједемо хамбургер, указују чланови oрганизације "Fast Food Meny Price".

Људско тело у сату након конзумирања хамбургера од 509 калорија проћи ће кроз неколико фаза, само у току првих десет минута долази до значајног повећања нивоа шећера у крви.

Довољно је свега 20 минута да ниво шећера и соли направе хаос у организму. Поменута два елемента изазивају јаку зависност и осећај жеђи, преноси Танјуг.

„Ти састојци могу, такође, да доведу до гојазности, дијабетеса и срчаних болести“, наводи се у студији oрганизације "Fast Food Meny Price" (ФФМП).

Након 30 минута, појављују се симптоми слични симптомима дехидрације. Високи садржај соли у хамбургеру (и до 970 милиграма) отежава рад бубрега који тешко успевају да елиминишу ово „предозирање“. Срце куца убрзанијим ритмом, што може да проузрокује хипертензију и поједине срчане болести.

Након 40 минута наступа нова епизода глади. Тело и мозак се суочавају са високим нивоом шећера и масти што доводи до значајног пораста инсулина и још веће потребе за јелом.

Сат након што смо појели хамбургер, наступа веома спора пробава.

„Нормално се храна пробави за 24 до 72 сата, али у случају хамбургера је потребно много више времена, јер они садрже далеко већу количину масноћа“, истиче се у студији.

„Понекад је потребно више од три дана да би се пробавио један хамбургер типа 'биг мек'“, наводе истраживачи, додајући да је за пробаву трансмасних киселина потребно приближно 51 дан. ФФМП зато саветује да се хамбургери једу тек повремено.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара