Читај ми!

Време пробушених гума је прошлост

Истраживачи из Дрездена успели су да направе гуму која може сама да се „лечи“. Наиме, њихова гума не мора да пролази процес вулканизације, а због њиховог додатка угљеника и азота може да се „зацељује“.

Од када је Томас Хенкок средином 19. века патентирао процес вулканизације, произвођачи гуме до данас на исти начин је производе. Међутим, Армит Дас и његове колеге са Института „Лајбниц“ у Дрездену, открили су начин да направе гуму без процеса вулканизације.

Иначе, гума је састављена од дугачких низова молекула који су међусобно испреплетани. Процесом вулканизације гума се ојачавала, али остајала еластична. Када се пробуши или исече, хемијске везе пуцају и не могу поново да се ревулканизују.

Немачки истраживачи успели су да хемијски модификују гуму која се користи за аутомобилске пнеуматике тако да нема потребе за вулканизацијом. Њиховог адитив на бази угљеника и азота омогућава гуми да поново успостави хемијске везе које су прекинуте.

Када се пробуши или исече, њихова гума може да поврати издржљивост и еластичност. У експерименту, њихова гума се сама зацелила на собној температури, што значи да би за пробушену гуму само било довољно да је замените и оставите у гепеку неколико дана.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара