Читај ми!

Први прашки бескућник као „хотспот“ бежичног интернета

На улице Прага изашао је први бескућник „ходајући хотспот“ за бежични интернет, одевен у мајицу на којој пише да ко му се приближи, може се бесплатно прикључити на интернет.

Први прашки бескућник као „хотспот“ бежичног интернета Први прашки бескућник као „хотспот“ бежичног интернета

Бескућник Радим, кога у четврти Дејвице познају јер крај улаза у метро продаје цвеће, пристао је да постане пробни „мобилни вај-фај предајник“ у пројекту "Wi-Fi 4 life" којим студент Лубош Болечек покушава да споји корисно с хуманитарним - да помогне бескућницима преко службе бесплатног интернета на местима на којима бесплатног сигнала нема, преноси Бета.

„Помажем им да покрену пројекат. Не разумем се у интернет, ни у таква достигнућа“, рекао је Радим за данашњу Младу фронту Днес.

Ако се акција покаже успешном, Болечек жели да је понуди Прагу и провајдерима интернета. Током пробног периода биће ангажовано шесторо бескућника који би по осам сати дневно провели на најпрометнијим местима у Прагу, носећи у џепу уређај који омогућава прикључивање на интернет људима у пречнику од око 20 метара.

Бескућници „вај-фај хотспотери“ би у замену за то добили храну, одећу и смештај, а након шест месеци и понуду запослења од града или неког предузећа.

„На памет ми је пала таква идеја када сам био на студијском боравку у Канади и нисам нигде могао да нађем како да се прикључим на интернет. Тада сам се досетио да би недоступни интернет могли да реше бескућници. Сада то није више пројекат за интернет, већ како да се помогне људима који су пали на дно“, објаснио је Болечек.

У САД је пре три године пропала слична идеја, зато што је компаније ББХ постала мета критика да тиме понижава и жигоше бескућнике.

„Бескућници су већ жигосани, а никоме то не смета“, одговара Болечек на то што ће бескућници бити одевени у његове рекламне мајице.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се