Читај ми!

Адис Абеба добила прву трамвајску линију!

Власти главног града Етиопије пустиле су данас у саобраћај трамвајску линију, прву, не само у тој земљи већ у читавој Подсахарској Африци!

Увођење трамваја је у великој мери финансирала Кина, што се сматра важним кораком сарадње која води привредном развоју Етиопије. Пре симболичног пресецања врпце, неколико стотина грађана је чекало у реду да уђе у први трамвај којим управља Кинез, преноси Бета.

Две трамвајске линије дугачке 34 километра, капацитета 60.000 путника дневно, изградила је „Кинеска железничка грађевинска компанија“ (China Railway Engineering Corporation).

Увођење трамваја коштало је 475 милиона долара, од којих је 85 одсто трошкова покрила кинеска „Ексим банка“.

Трамвајски превоз субвенционира држава, а цена карте, зависно од дужине путовања, износи од два до шест етиопских бира (0,08 до 0,25 евра).

Трамваји за које су шине и остала опрема постављани три године, олакшаће превоз пет милиона становника Адис Абебе који су до сада користили застареле и лоше одржаване аутобусе и комбије. За сада ради само једна линија, север-југ, а друга, исток-запад, биће отворена у октобру.

Власти су обећале да ће трамваји бити изузети од свакодневних рестрикција струје у главном граду.

Током предизборне кампање, у мају ове године, државна власт је понављала да је трамвај „симбол модернизације и симбол нове Етиопије“.

Влада се на Кину ослања и у вези с другим великим пројектима: железницом, ауто-путевима, хидроцентралама.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се