Читај ми!

Сцене корупције као поставка музеја

У Бангкоку је отворен музеј посвећен корупцији како би се осудила пракса давања мита владиним функционерима.

Сцене корупције као поставка музеја Сцене корупције као поставка музеја

„Музеј тајландске корупције“, који је осмислила једна невладина организација која се бори против те друштвене појаве која разара политички живот земље, садржи статуе у природној величини похлепних службеника које подсећају на недавне корупционашке афере, скулптуре врећа с новцем и слике корумпираних политичара.

„Тајланд је земља са културом клијентелизма. Са корупцијом се суочавају генерације и људи су се већ навикли на њу“, објаснио је за АФП један од организатора Мана Нимитмонгкол.

Он је објаснио да Тајланђани имају компликовани однос према овом феномену који нагриза политику, правни и економски систем краљевине која се према годишњем извештају међународне невладине организације „Транспаренси интернешнел“ (ТИ) о корупцији, налази на 85. месту листе од 175 земаља.

„Желели смо да направимо овај музеј како бисмо дали до знања корумпираним функционерима да је оно што су учинили лоше, те да ће по томе остати упамћени и да им тајландски народ то никада неће заборавити, нити опростити", навео је Нимитмонгкол.

Експонати подсећају посетиоце на конкретне скандале. На средини једне сале, налази се биста мушкарца који гута потпорне греде која носи наслов „Укусни оброк полицајца“ (велика слика изнад).

Наиме, пре неколико година, више од 160 милиона долара потрошено је за изградњу 400 полицијских станица које никада нису саграђене.

Истрага је водила до Сутепа Таугсубана, тадашњег заменика премијера, који је прошле године повео кампању против владе Јинглуке Шинаватре која је, такође, приказана у музеју – њени политички противници је оптужују за корпцију у случају субвенција узгајивачима пиринча.

Циљ организатора поставке је да пробуде јавност: „Свака скулптура илустрије један случај корупције који је изазвао огромну штету земљи“.

Преузевши власт у мају 2014. године, тајландска хунта је обећала да ће се борити свим средствима против корупције и да ће кривце привести правди.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара