Читај ми!

Oгртач за невидљивост ускоро реалност?

Mожда je уобичајена ствар у научној фантастици, али не и у стварном свету. Ново истраживање показује да би невидљиви огртач ускоро могао да постоји и у реалности.

Научници су у четвртак објавили да су успешно тестирали ултратанак невидљиви огртач направљен од микроскопских правоугаоних златних блокова који се, као кожа, прилагоди облику неког објекта и чини га неприметним.

Истраживачи су рекли да, иако њихови експерименти још увек обухватају прекривање минималних предмета, верују да технологија може успети да сакрије и веће објекте, преноси Ројтерс.

Плашт дебљине 80 нанометара су обавили око тродимензионалног објекта са удубљењима и испупчењима.

Површина огртача је заправо преусмерила светлосне таласе од објекта, чинећи га невидљивим за оптичку детекцију.

Биће неопходно од пет до 10 година да би технологија ово могла да користи у пракси, како каже Сјанг Жанг, директор Одсека за истраживање материјала при Уједињеним нацијама и професор Универзитета државе Калифорнија.

„Ми не видимо барикаде. Али остало нам је још много посла“, рекао је Жанг, чије је истраживање објављено у часопису Наука (Science).

Ова технологија обухвата такозване метаматеријале који поседују особине које нису присутне у природи.

Њихове површине подносе много мање карактеристике од величине таласне дужине светлости.

Они преусмеравају долазне светлосне таласе, пребацујући их од објекта - и тиме га маскирају.

„Чињеница да можемо да учинимо да закривљена површина делује равно такође значи да можемо да направимо да изгледа као било шта друго. Такође, можемо да учинимо да равна површина делује закривљено“, рекао је професор са  Универзитета „Пен стејт“, Ксингјие Ни, који је аутор ове студије.

Истраживачи су рекли да су превазишли два недостатка од претходних експерименталних микроскопских огртача, који су били гломазнији и тежи да им се површина повећа и самим тим са слабијим шансама да постану употребљиви за веће објекте.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара