Читај ми!

Лењинова глава поново изложена у Берлину после 24 године

Гранитна глава Владимира Лењина тешка 3.900 килограма која је са једног трга у Берлину склоњена 1991. године сада је ископана за нову изложбу.

Лењинова скулптура висока 19 метара откривена је 1970. године на Лењинплацу у источном Берлину. Годинама је глава, као и остали делови кипа, била скривена од очију јавности. 

После уједињења Немачке, статуа је уклоњена, разбијена на 129 делова и закопана у шуми на ободу рада, а трг је преименован у Трг Уједињених нација, подсећа АП.

Глава величине 1,7 метара ископана је данас и пребачена у предграђе Спандау где ће бити изложена са другим споменицима Берлина, јавља Танјуг.

Градски званичници првобитно нису били вољни да ископају главу совјетског револуционара, а као разлог су навели трошкове ископавања.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво