Читај ми!

„Хермиона“ се вратила у матичну луку у Француској

Реплика фрегате којом је 1780. године будући француски генерал, маркиз Де Лафајет, стигао до Бостона, где се прикључио америчкој страни у Рату за независност против Британије, вратила се у своју матичну луку Рошфор, на западу Француске.

„Хермиона“ се вратила у матичну луку у Француској „Хермиона“ се вратила у матичну луку у Француској

Неколико десетина хиљада људи дочекало је „Хермиону“ у луци, а међу њима је био и француски премијер Мануел Валс, преноси Бета.

„Хермиона“ ће до марта остати у Рошфору, где ће бити обновљена за предстојеће путовање 2016. године.

Де Лафајет је имао мање од 20 година када се у тајности укрцао на брод за Америку, како би се борио на страни Џорџа Вашингтона. Допринео је одлучујућој победи против енглеске војске у Јорктауну, 1781. године.

По повратку у Француску 1789. године био је командант Националне гарде.

Реплика „Хермионе“, 65 метара дугог брода чија је изградња почела 1997, поринута је у француској луци Рошфор, одакле је и Де Лафајет запловио ка Америци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије