Читај ми!

Нова Хокингова теорија о црним рупама

Физичар Стивен Хокинг је понудио нову теорију о томе како информације могу побећи из моћних „канџи“ црних рупа - идеју за коју се нада ће помоћи у решавању једнe од најузнемирујућих загонетки физике.

Откако знамо за појаву црних рупа, позната је информација да све што у њу уђе - остаје ту заувек. Али професор Стивен Хокинг је изнео радикалну теорију у којој истиче како постоји начин да се информације „поврате“ из црних рупа.

„Ако се нађете у црној рупи, не паничите. Да, можда ћете умрети, али сви трагови вашег постојања можда нису изгубљени“, рекао је на предавању на Краљевском институту за технологију у Стокхолму, где се тридесетак еминентних физичара окупило да сложе слагалицу у вези са црним рупама познату као „информација парадокса“.

Гравитација црних рупа је толико јака да јој ништа - чак ни светло - не може побећи, и у нашој галаксији их постоји око 100 милиона.   

Научници деле мишљење да оне уништавају предмете, али су провели пола века расправљајући о томе шта заправо црне рупе раде са информацијама о предметима - односно, о броју, распореду и редоследу атома једног предмета.

Ајнштајнова теорија релативитета говори да све информације морају бити уништене у црној рупи, али квантна механика сматра да информација не може бити уништена.

На универзитету у Стокхолму, професор Хокинг је у презентацији изнео теорију својим колегама физичарима и осталим посматрачима - којих је било око 3.000. 

Хокинг је дошао до решења и за овај проблем.

Наиме, информација може побећи јер она не уђе потпуно у црну рупу. 

„Претпостављам да се информација не налази у унутрашњости црне рупе као што би се очекивало, већ је на границама или чак обручу црне рупе“, рекао је Хокинг.

Рекао је да информације о тродимензионалним предметима које уђу у црну рупу могу бити сачуване на обручу и облику савршено равног дводимензионалног холограма, тако да, уколико информација не пређе обруч, може да побегне.

Ова теорија изграђена је на основу његових старих идеја о црним рупама које је представио пре 40 година.

Хокинг је тада рекао како ништа не може побећи црној рупи осим енергије у облику светла која се формира на рубу црне рупе.

Његова нова теорија је да ова радијација, како цури изван црне рупе, може покупити информацију о објекту на путу ка споља, што би значило могућност бега.

Ипак, то не значи да можемо саставити кохерентну поруку од ичега што је заробљено у црној рупи. 

„Информација о предметима који су ушли је враћена, али у хаотичној и бескорисној форми. Решавање информације је парадокс“, рекао је Хокинг.

Истакао је како црне рупе нису вечни затвори као што се некада мислило, него да објекти који уђу у црну рупу вероватно изађу у други паралелни универзум.

Ништа од овога не предлаже да људско биће може да преживи усисавање црне рупе (већина научника верује да би нас интензивне снажне плиме сломиле као гранчицу).

Али можда је утешно да знамо да, ако смо били прождрани од стране предатора универзума, наша суштина би ипак, у колико год ограниченом смислу, остала ту.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара