Читај ми!

Мачке истребиле псе пре 20 милиона година?

У борби за храну, мачке су истребиле близу 40 врста паса у Северној Америци пре 20 милиона година.

Мачке истребиле псе пре 20 милиона година? Мачке истребиле псе пре 20 милиона година?

Ривалитет између паса и мачака траје већ милионима година, а у покушају да разреше дилему ко је бољи, научници су открили да су мачке супериорније, бар што се еволуције тиче - увек нађу начин да преживе.

Студија објављена у америчком часопису Анали Националне академије наука (ПНАС) открива да су пре 20 милиона година у Северној Америци, у борби за храну, мачке истребиле близу 40 врста паса.

Пси, укључујући вукове од којих су настали данашњи пси, потичу из Северне Америке, а први пут су се појавили пре 40 милиона година.

Када су 20 милиона година касније мачке почеле да долазе из Азије у тај део света, број псећих врса је драстично опао, објашњава Даниеле Силвестро, истраживач са шведског Универзитета у Гетеборгу и један од аутора студије.

Колико је долазак мачака био фаталан за псе сведочи чињеница да данас у Северној Америци има свега девет врста дивљих паса.

Научници претпостављају да је до истребљења паса дошло тако што су им мачке, као далеко бољи ловци, преотеле храну.

Псима су конкуренција биле и друге врсте месождера, али су мачке група која је најодговорнија за њихов нестанак, тврде истраживачи на основу проучавања више од 2.000 фосила.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се