Читај ми!

Уништила фреску Христа... и инспирисала оперу!

Сесилија Хименес, 80-годишња старица која је 2012. године постала славна широм света након што је „рестаурирала“ до непрепознатљивости фреску Исуса Христа из цркве Сантуарио де ла Мисерикордија, у шпанском градићу Борха, инспирисала је једну оперу.

Иако увелико исмејана на интернету, рестаутор-аматер бака је из целе приче изашла као победник.

Њена неуспела верзија фреске "Ecce Homo" привукла је више од 150.000 туриста који су платили по један евро да би видели њено дело, а она сама је, на име ауторских права, добила половину те суме.

Хименесова је, у међувремену, постала и хероина комичне опере чији је либрето написао Американац Ендру Флек.

„То је хумористична представа, са веома комичним деловима, али без намере да се подсмевамо Сесилији“, објаснио је либретиста за лондонски лист Гардијан.

„Оно што је Сесилија учинила је на неки начин чудо“, додао је, објаснивши да је опером желео да ода признање свим интернет садржајима који су настали након афере с рестаурацијом фреске.

„Интернет је један од јунака опере, јер је заправо он створио сензацију“, навео је Флек.

Пре него што је започео са писањем текста, Флек је 2013. посетио чувену рестаураторку у Борхи и добио пристанак њене породице да креира оперу инспирисану њеном трагикомичном причом.

Музику за оперу, која носи наслов "Behold the Man" (Ево човека), компоновао је Пол Фоулер, а премијера ће бити одржана идућег пролећа у Боулдеру, у Колораду, осим ако, како пише Гардијан, организатори не успеју да то буде у Борхи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара