Читај ми!

Откривен астечки „излог“ са људским лобањама

Археолози су у срцу Мексико Ситија у близини Темпло Мајора пронашли велику полицу препуну људских лобања из времена Астека, што је откриће које би могло да баци ново светло на то како су владари тог царства пројектовали своју моћ кроз људске жртве.

Полица позната као „компантили“ на нахуатл језику Астека коришћена је као „излог“ и у њој су натакнуте на штапове биле поређане главе жртвованих ратника из супарничких краљевстава које су највероватније убили свештеници на врховима високих храмова у околини.

Едуардо Матос, археолог Националног института за антропологију и историју каже да је оваква полица била показатељ моћи. Пријатељи па чак и непријатељи били су позивани у град да погледају „излог“ где су стајале главе у различитим фазама распадања.

Слике и писани документи из раног колонијалног периода потврђују да су такве полице постојале, али археолози кажу да је најновије откриће другачије.

Део платформе, ископан иза катедрале из колонијалног доба, има лобање сложене у круг са празним простором у средини. Све лобање гледају ка центру круга а археолози не знају шта је било у центру.

Полица је највероватније изграђена између 1485. и 1502. године и била је 34 метра дугачка и 12 метара широка, каже шеф археолошког тима Раул Барера.

Он је додао да се 35 лобања, али да их има још испод земље и како копају њихов број расте.

„Компантили су имали веома специфичну симболику“, рекао је Барера новинарима.

„Уз додатно проучавање, очекујемо да ћемо открити да су ове лобање припадале непријатељима који су ухваћени, жртвовани и којима је одсечена глава да би била изложена овде“, рекао је Барера.

Ратнички и сујеверни Астеци владали су огромним царством које се простирало од Мексичког залива до Пацифика све до доласка Шпанаца 1519-1521 године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара