Читај ми!

Отвара се Музеј Библије у Вашингтону

У Музеју Библије који се гради у главном граду САД, налазиће се древни предмети и блага из Свете земље. Вредан 400 милиона долара, овај музеј од осам спратова биће отворен у центру Вашингтона на јесен 2017. године.

Све је договорено новим споразумом који омогућава водећој израелској археолошкој организацији да има испоставу овом граду.

Споразум између музеја и Израелског тела за антиквитете објављен јуче наводи да ће део предмета ископаних у Израелу бити дугорочно изложен на највишој галерији новог музеја.

Још увек није прецизно одређено који предмети ће бити изложени у Вашингтону, кажу званичници, али додају да ће бити у вези са Библијом.

Према плановима, музеј ће имати и сталну поставку и ротирајуће специјалне изложбе.

Израелско тело за антиквитете је 1993. године у Конгресној библиотеци у Вашингтону изложило Свитке Мртвог мора.

„Стручњаци и кустоси израелске организације писаће пратећи текст за изложбе на основу својих истраживања, а музеј ће дизајнирати изложбе“, рекао је за АП Џејкоб Фиш, извршни директор њујоршког удружења Пријатељи Израелског тела за антиквитете.

„Ми делимо једну мисију, а то је да испричамо причу засновану на археолошком материјалу“, рекао је Фиш, додајући да су веома научно потковани.

Израелска организација има дугогодишњи споразум са музејом Метрополитен у Њујорку о излагању око 30 предмета, али ће у Музеју Библије бити изложено стотине па чак и хиљаде предмета од око два милиона израелских артефаката.

„Имамо много изложби које путују светом. Имамо дугогодишњу сарадњу са Метом. Али немамо галерију где можемо да изложимо материјал дуги низ година“, рекао је Фиш.

Музеј Библије већ садржи колекцију од око 40.000 предмета која је власништво оснивача, председника Хоби Лобија, Стива Грина.

Гринова колекција укључује ретке библијске текстове и предмете који потичу из доба Аврама, свитке Торе и ретке штампане Библије.

„Када смо се одлучили да изградимо најбољи нови музеј на свету знали смо да ће бити још бољи ако удружимо снаге са неком од најбољих колекција“, рекао је председник музеја Кери Самерс најављујући споразум са Израелом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара