Читај ми!

Продаје се први уговор „Битлса“

Први уговор за снимање сингла који су „Битлси“ потписали у Хамбургу, где су наступали по локалним ноћним клубовима, биће понуђен на аукцији 19. септембра у Њујорку.

Сингл из 1961. године, My Bonnie, објављен је само у Немачкој и никада није доспео до топ-листа, али је директно утицао на откриће „Битлса“ у Британији и уговор са кућом ЕМИ после кога је уследио њихов први хит Love me do.

Аукцијска кућа „Херитиџ“ понудиће на продају уговор на шест страна за 150.000 долара.

Уговор је главна звезда колекције о „Битлсима“, која обухвата целу њихову каријеру и коју продаје фонд Увеа Блашкеа, немачког дизаjнера и познатог историчара „Битлса“ који је преминуо 2010. године.

„Многи не знају да су 'Битлси' своју каријеру почели у Немачкој. Наступали су у клубу у Хамбургу три месеца заредом, сваку ноћ. Стил који су измислили у Ливерпулу култивисали су у Хамбургу“, рекао је АП-у стручњак за овај бенд Улф Кругер.

„Без овог уговора не би се сложили сви делови слагалице“, додао је Дин Хармејер, директор музичког одељења „Херитиџа".

Према његовим речима, „Битлси“ су по доласку у Немачку били аматерски бенд, али је њихов боравак у Хамбургу од 1960. до 1962. године то променио.

„Ту су избрусили своје вештине и постали 'Битлси'. Научили су нови материјал, вежбали на инструментима“, рекао је Хармејер и додао да су чистом срећом доспели у Хамбург.

Њихов агент случајно је наишао на власника клуба који је желео да нађе рокенрол бендове који би наступали тамо.

„Битлси“ нису били агентов први избор и посао су добили тек када је први бенд одустао.

Када су „Битлси“ – Џон Ленон, Пол Макартни, Џорџ Харисон и први бубњар Пит Бест – потом добили прилику да свирају као пратећи бенд бритаском кантаутору Тонију Шеридану у Топ Тен клубу, немачки продуцент Берт Кампферт им је понудио уговор да са Шериданом сниме рокенрол верзију песме My Bonnie Lives Over the Ocean.

My Bonnie је „Битлсима“ донела око осамдесет долара. Приписана је Тонију Шеридану и бенду "Beat Boys", пошто је продуцент сматрао да име „Битлси“ неће добро проћи код Немаца.

Једине копије сингла које су напустиле Немачку јесу оне послате „Битлсима“.

Када се локални ди-џеј докопао једне плоче, почео је да је пушта и обожаваоци су почели да траже још. То је привукло пажњу власника продавнице плоча у Ливерпулу Брајана Епштајна који је отишао да их чује у клубу „Каверн“.

Одмах је видео њихов потенцијал, понудио се да им буде менаџер и обезбедио им уговор са ЕМИ-јем, прича Хармејер.

Према његовим речима, Блашкеова колекција значајна је јер покрива и немачки период „Битлса“, али и све остало - од "Sgt. Pepper"-а до "Abbey Road"-а и каснијих ствари.

На аукцији ће се наћи и сингл Love Me Do који је потписао Ринго, мени из једног швајцарског ресторана на коме су се сви „Битлси“ потписали и где су били док су снимали "HELP".

Аукција је организована са 55-годишњицом првог пута „Битлса“ у Хамбургу и 50-годишњицом од њиховог рекордног наступа на Стадиону „Шиа“ у Њујорку.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара