Читај ми!

Маркесов пепео биће враћен у Колумбију

Кремирани остаци нобеловца Габријела Гарсије Маркеса биће враћени у његову родну Колумбију и од децембра бити изложени у Картагини где је почео своју каријеру писца.

Одлука да се трајно изложе пишчеви остаци у колонијалној галерији у центру тог лучког града резултат је договора власти и Маркесове породице, рекао је АП-у гувернер Хуан Карлос Госаин.

Иако је у својим романима, укључујући и Сто година самоће Маркес писао о свом одрастању у Колумбији, многи су спекулисали да ће његови остаци остати у Мексику где је деценијама живео и где је сахрањен уз државне почасти 2014. године, пренео је Танјуг.

Колумбијски пријатељи писца поздравили су одлуку.

Гарсија Маркес у Картагину је стигао 1948. године и одмах добио посао новинара у локалном листу Ел Универсал.

Град је постао позорница за његов бестселер Љубав у доба колере и његова породица и даље има кућу на обали као и фондацију коју је сам писац установио за обуку латиноамеричких новинара.

Зграда у којој ће бити изложени остаци Маркеса у власништву је Универзитета Картагине а Госаин каже да ће уз њих бити изложена и бронзана биста писца, дело његове пријатељице, британске уметнице Кејт Мареј.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије