Читај ми!

Недовршена Толкинова прича ускоро у књижарама

Рани текст Џ.Р.Р. Толкина који је подстакао стварање фантастичног света Средње земље, први пут ће бити објављен у Британији као роман. Толкин је почео рад на „Прича о Кулерву“, мрачној причи о освети 1914. године док је још био на Оксфорду.

Текст, објављен 2010. године, као део седмог тома Толкинових студија, у Британији ће 27. августа бити објављен као самосталан роман, пренео је Танјуг.

Аутор Хобита и Господара прстенова био је инспирисан финским епом Калевалом, чаробњацима, љубавницима, пивопијама и метаморфима који се појављују у епу, и одлучио је да напише слично дело али у прози.

Резултат је Прича о Кулерву.

Толкин никада није завршио роман али је касније написао да је био клица његовог покушаја да напише сопствене легенде за своје приватне језике из којих ће се четири деценије касније родити трилогија Господар прстенова.

Према синопсису на Амазону, роман је прича о проклетом младом човеку који је продат у ропство и који је одлучан да се освети чаробњаку који му је убио оца.

Кулерво је, пише Телеграф, можда најмрачнији Толкинов лик - сироче са натприродним моћима и трагичном судбином.

Прича о Кулерву садржи Толкинов рукопис, његове студије о финској поезији, али и коментаре Верлин Филегар, стручњака за Толклина, која је објавила Кулерва 2010. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије