Читај ми!

Нема места паници, али универзум полако умире!

Кратак закључак научног рада међународног тима 100 научника који су користили податке прикупљене најснажнијим телескопима на свету јесте да наш универзум полако умире!

Нема места паници, али универзум полако умире! Нема места паници, али универзум полако умире!

Астрономи су годинама претпостављали да ће свемир задесити трагична судбина, а научници су сада потврдили своја нагађања прецизним мерењима, јавља Си-Ен-Ен.

Моћни телескопи, стационирани на Земљи и у орбити, забележили су податке о више од 200.000 галаксија чија светлост долази до наше планете.

На основу прикупљених података, научници су закључили да свемир исијава тек половину енергије коју је емитовао пре две милијарде година.

Тим је проучио енергију широм видљивог светлосног и других делова електромагнетног спектра за који научници тврде да дословно бледи од ултраљубичастог до инфрацрвеног дела.

„Свемир као да је сео на кауч, покрио се ћебетом пред спавање које ће трајати вечно“, рекао је астроном и вођа научног тима Сајмон Драјвер.

Смрт свемира не значи да ће он нестати, већ да ће звезде и сва остала тела која емитују светлост избледети.

„То изузетно дуго умирање, које може да се протегне на милијарде година, довешће до тога да једног дана универзум постане хладно, мрачно и пусто место где су сва светла угашена“, објаснио је астроном Лук Дејвис.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије