Читај ми!

Храна је укуснија ако је једемо квалитетнијим есцајгом

Недавно британско истраживање открива да тип есцајга који користимо током јела утиче на нашу перцепцију хране.

Студија истраживача Универзитета у Оксфорду, чији су резултати објављени у часопису Flavour, показала је да употребом квалитетнијих, тежих виљушки и ножева стичемо утисак да је храна коју једемо укуснија, преноси Танјуг.

У експерименту је учествовало 130 гостију једног ресторана у Единбургу, у Шкотској. Свима је сервирано исто јело, али са различитим прибором.

Гости који су јели квалитетнијим есцајгом (три пута тежим) рекли су да је јело изузетно укусно, а такође су високо оценили његов изглед и начин послуживања. Били су спремни и да плате чак 15 одсто вишу цену од осталих клијената.

„Врло је вероватно да су ова позитивна и негативна искуства која се приписују прибору имплицитно 'пренета' на наш доживљај хране. Тај феномен је оно што називамо 'трансфер осећања'“, објаснио је аутор студије Чарлс Мичел.

Према његовим речима, коришћење финијег есцајга повећава пажњу коју посвећујемо јелу па самим тим и наше уживање у њему.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије